Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı, küçük şirin bir köy olan Avuç Köyü'nün güneyinde bir tepe uzanır. Dağ demek için kısa kalan ama tepe demeye de insanın içinin elvermediği bu oluşuma bölge halkı Yiğren  demektedir.

Bu kelimenin anlamını bundan yaklaşık 15 - 20 yıl önce araştırdığımda, internetin yurdumda henüz kapsamlı olarak kullanılmadığından olacak, herhangi bir sonuca ulaşamamıştım. Geçenlerde aynı soruyu Facebook Grubu üyelerine soran bir ağabeyimin merakını gidermek maksadıyla yaptığım küçük çaplı bir araştırma sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaştım;

yiğren- : İğrenmek, nefret etmek.
Kaynak: ESKİ ANADOLU TÜRKÇESİNDE FİİLLERİN TASNİFİ - Süleyman Bozdağ s. 69

Yiğren-mek: utanmak, haya etmek, yüz kızarmak
Kaynak: KURUN - 1934 s.112

Yiğren Köyleri denen dört köy vardır. Bu köylerin isimlerinde ki Yiğren kelimesi Yeni’ye çevrilerek devam ettirildi.

Yiğren adının köken ve anlamı için kısa bir araştırma yaptık. Ancak çok inandırıcı bir sonuç elde edemedik. Osmanlı belgelerinde “Yeğerli, Yeğerlü” adı ile anılan bir Yörük cemaati bulunduğunu öğrendik. Ancak bu kadar bir benzerlik ile Yiğrenlilerin bu cemaatin torunları olduklarına karar veremeyiz.

Kaynak: http://www.boyabatgazetesi.com/

yiğiren - yiğirmek: döndüren, döndürmek
Kaynak: TDH TÜRK LEHÇELERİ SÖZLÜĞÜ

Ar (ve haya), 1. O but, 2. Sıkılma, 3. Turkuğ, 4. Ut, 5. Utanç, 6. Utanma, 7. Uvut, 8. Uyat.
— etmek, 1 . Küşünlemek, 2. Sıkılmak, 3. Utanmak, Utanıp sıkılmak, 4. Uyatmak, 5. Yiğrenmek.

Kaynak: Öz Türkçe Karşılıklar - Osmanlıcada kullanılanların yerlerini alacaklar - 1934 Vakit Matbaası s. 99 

Bunlar internette bulduklarım, bunun yanında iki adet kendi naçizane fikrim de var bu konuda:

  1. Yiğren kelimesi, ırak kelimesinin bölge lehçesinde yırak (uzak anlamında) şeklinde değiştirildiği gibi, eskiden bölgede yaşamış olan Rumlarca kutsal bilinen İrene tanrıçasının adının bu dağa verilme olasılığı. Yazılırken İrene, söylenirken İ(ğ)ren şeklinde söylenen bu isim bölgeye yerleşen Türkmenler tarafından Yi(ğ)ren şeklinde değiştirilmiş olabilir.
  2. Yiğiren kelimesinden gelme olasılığı. Yiğiren kelimesinin anlamı leş gibi kokan demektir. Ayrıca TDH Türk Lehçeleri Sözlüğü'nde, yiğirmek fiilinden çıkartılan anlam döndüren anlamındadır. Yiğren kelimesi en kuvvetli ihtimalle yiğiren kelimesinden geliyor. Yiğiren kelimesinin anlamı ise, döndüren, çeviren demek. Bu dönderme veya çevirme daire şeklinde değil daha çok yansıtma aksettirme manasına gelmekte. Yiğiren = Yansıtan, yankı ettiren. Sesi veya görüntüyü aksettiren, geri çeviren.
Artık bütün bunlardan hangisi doğru orası bilinmez ama, beni dağın adından çok bu dağın üzerinde tek başına duran ve üzerinde Saff suresinin 13. ayeti bulunan bir mezar ve taşının kime ait olabileceği daha çok meraklandırıyor.